Хто ретельно жує, той довго живе

31

Ще з дитинства нас вчили не поспішати і жувати повільно, щоб не вдавитися. Насправді користь від ретельного пережовування їжі набагато більше, ніж може здатися на перший погляд.

Стародавні грецькі, китайські і єгипетські лікарі вважали, що людина, яка ретельно пережовує їжу більш зосереджений і працездатний. Мудреці сходу говорили: якщо жуєш 50 разів — нічим не хворієш, жуєш 100 раз — будеш жити довго, жуєш 150 раз — знайдеш безсмертя.

Вчені з’ясували, що за рахунок цього зміцнюються ясна, виробляється оптимальна кількість слини і травного соку в шлунку, їжа краще перетравлюється і краще засвоюється організмом, рясне слиновиділення охороняється від пошкодження емаль зубів.

Тим хто хоче схуднути, особливо важливо пережовувати їжу, адже це дозволяє вгамовувати голод набагато меншою кількістю їжі.

Слід дотримуватися деяких правил:

  1. Не потрібно їсти на ходу, плануйте час прийому їжі так, щоб у вас був час її ретельно пережовувати, вранці краще встати трохи раніше і повноцінно поснідати.
  2. Їжа повинна бути розрізана на невеликі шматочки.
  3. Пережовувати до тих пір, поки їжа не перетвориться в однорідну рідку масу і її смак перестане відчуватися.
  4. Приймайте в їжу тільки смачну їжу, яка вам подобається, адже для того, щоб ретельно жувати повинна рясно виділятися слина.
  5. Думайте про те, як корисний для вашого організму кожен з’їдений шматочок їжі.

При виразці, гастриті і коліті ретельне пережовування їжі особливо корисно. Жувати необхідно навіть рідкі продукти. Проковтування маленькими порціями знижує навантаження на шлунок і для втамування спраги стає необхідно меншу кількість рідини.